Napelemet ajándékba!

… Tudom, tudom, furcsának hangozhat, de ha belegondolunk, nagyon is logikus és ésszerű ajándék lehet egy kertes házban lakó egyénnek valamilyen napelemes vásárlási utalvány, vagy hasonló. Nem csak akkor lehet ideális ajándék, ha nincs más ötletünk; ha tudjuk, hogy kedves szerettünk, akit ajándékozunk, sokat panaszkodik az állandóan magas villanyszámlára, vagy nagyon környezettudatosan gondolkodik, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy kitaláltuk számára az ideális ajándékot. Hiszen ha valaki még nagyon „zölden” is gondolkodik, nem biztos, hogy magától eszébe fog jutni, hogy bele is vágjon ebbe az egész huzavonába, hogy akkor keresni kell egy céget, ajánlatot kérni, stb… de ha már megvan a kezdő lökés az egészet begyorsíthatjuk. (És közben még a saját lelki zöld üdvünkért is tettünk, tiszta haszon mindenkinek.) És örülhetünk annak, hogy nem valami haszontalan porfogót adunk ajándékba, ami vagy a szekrény tetején végzi, mint kidobhatatlan vacak, vagy a fiók mélyén, hogy majd egyszer továbbajándékozzanak. Személy szerint utálom az olyan ajándékokat, amiknek az égvilágon tényleg semmi értelme, csak azért kapjuk, mert kötelező. Az ajándék legyen személyes, egyedi és fejezze ki a kapcsolatát két embernek. De adhatunk neki valamilyen zöld energiákról szóló könyvet is ajándékba, amiben részletesen le van írva, hogy hogyan is működnek a napelemek, a szélerőművek, hogyan tehetünk mi is a fenntartható civilizációért… Amint megismeri, hogy a napelemek működése nem is olyan bonyolult, mint első hangzásra tűnhet, tudat alatt egyből jobban elmélyítjük benne a változtatásra való hajlandóságot.

 

Ajánlhatunk is neki egyből céget (én például ezt a vállakozást javaslom, nagyon rendesen és megbízhatóan dolgoznak. Nem kellenek kutatások ahhoz, hogy rájöjjünk, ha már megvan a javaslat és kézhez áll minden, egyből sokkal nagyobb lesz a motiváció a cselekvésre. Csak a kezdő lépéseket kell meglépnünk. Persze érvelhetünk is (bár fölösleges) a napelemek mellett; dizájnosak, teszünk a környezetünkért és még akár pénzt is kereshetünk rajtuk.

Volt egy barátom, aki csak azért nem akart napelemeket a háza tetejére, mert nem értette a működésüket. De amint elmagyarázták neki, mindjárt megváltozott a véleménye. Azért mert nem értjük, valami hogy működik, már egyből félünk is tőle? Sajnos ez általában így van. Amit nem értünk, amit nem érünk fel ésszel az rejtélyes és ijesztő. Ezért félünk sokszor jobban az ismeretlentől, mint az ismerttől. Az egyik leghíresebb horrorfilm, a Blair Witch Project-ben pl. nem mutatják meg azt a lényt, amitől félnünk kellene. Mivel nem látjuk, nem is értjük; az ismeretlentől az ember meg az ősidők óta fél. A film első volt kategóriájában és nagyon nagy hírnévre tett szert.

De elkalandoztam; ha megértetjük szeretteinkkel, hogy a napelemek jók és hasznosak, talán nagyobb hajlandósággal fognak ők is belevágni ebbe a lehetőségbe.